fredag 12 februari 2010

Solskensmat



Så här en bit in i februari är det lätt att tappa hoppet. Vi väntar och vi väntar men det gråa locket lyfts aldrig av. Semlor och våfflor kan ju pigga upp denna årstid, men det vi verkligen behöver är en daglig dos vitaminrik och upplyftande mat. Får vi inga solvitaminer måste vi försöka få solskenet och vitaminerna någon annanstans ifrån. Den här veckan har vi här hemma bla ätit citronpasta med kyckling och en värmande fisksoppa med saffran. Två gula solskensrätter som piggar upp!

Citronpasta med kyckling, 4 port

Till kycklingen:
2 kycklingbröst
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
olja, salt

Lägg bröstfiléerna i en ugnsform och ringla lite olja + pressad citron över och strö över en hackad vitlöksklyfta. Salta och ställ in i ugnen (200 grader) i ca 30 min.

Under tiden kycklingen steks i ugnen gör pastan:
ca 400 gr pasta
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron + 1 lime
saften av 1/2 citron + 1/2 lime
1/2 chilifrukt
en näve hackad persilja
några hackade myntablad
några hackade salviablad
salt, peppar
parmesan

Koka pastan. Fräs hackad vitlök, chili och citron+limeskal i lite olja. Häll i den kokta pastan i pannan, pressad lime+citron och de hackade örterna. Skär de stekta kycklingbrösten i små bitar och blanda i pannan. Salta och peppra. Servera med riven parmesan och ev lite mer olivolja (gärna citronolja).
(Man kan även hälla i lite grädde eller crème fraiche (light) för att få pastan lite krämigare.)

Solgul fisksoppa (har tyvärr ingen bild)

4 port

en bit laxfilé
ca 200 gr räkor (utan skal)
en bit vit fiskfilé
2 vitlöksklyftor
3 små salladslökar
1 scharlottenlök
1/2 chili
1/2 fänkål
2 morötter
2 potatisar
2 dl vitt vin
2 liter fiskbuljong
1 burk skalade tomater
1 kuvert saffran
2 lagerblad
1 bouquet garni eller lite timjan
(dill att dekorera med)

Hacka all lök. Skär potatis i tärningar, morötter i slantar och fänkål i strimlor. Fräs alla grönsaker i lite olja och häll på vinet. Låt det koka in. Häll på buljongen och tomaterna. Lägg i örterna och saffranet. Lägg på ett lock och låt koka tills grönsakerna är mjuka med lite motstånd, ca 15-20 min. Lägg i fisken skuren i bitar och räkorna. Låt koka 5-10 min. Salta ev.
Hade jag haft dill hemma hade jag även lagt några kvistar på toppen när jag serverade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...