måndag 25 oktober 2010

Tiramisu med pepparkakor och tranbärssylt



Klassisk tiramisu har vi ätit till förbannelse. Det imponerar inte längre när man ställer en sån på bordet. Ungefär som att ställa fram en torr sockerkaka gjord på mix. För att tiramisun inte ska dö ut har jag här gjort en variant som kanske kanske kan få denna efterrätt att hänga kvar ett tag till. Det fina med den här varianten är att man kan vara ambitiös och använda sig av hembakta pepparkakor (hårda eller mjuk) och hemkokt sylt (tranbär eller lingon), men man kan också köpa färdigt. Jag var halvambitiös och använde min egenkokta tranbärssylt, men smulade ner köpepepparkakor. Det kan förresten vara en smart dessert att göra efter nyår när man har tröttnat på att knapra pepparkakor och gör vad som helst för att bli av med dem.

För 1 dessertglas:

ca 0,5 dl mascarpone
ca 0,5 dl krämig vaniljyogurt
1 tsk vaniljsocker
6-8 hårda pepparkakor eller ett par skivor mjuk pepparkaka
3-4 msk tranbärssylt (eller lingonsylt)

Smula pepparkakorna i en mortel eller skär den mjuka kakan i tunna skivor.

Rör ihop mascarpone, yogurt och vaniljsocker till en slät kräm.

Varva pepparkakor, mascarponekräm och sylt i 2-3 lager i ett snyggt glas. Ställ in i kylen i ca 30 minuter så kompositionen "sätter sig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...