måndag 24 maj 2010

Mumsig & nyttig musli



I 20 år har jag, vid sidan om min svenska kultur, utforskat och tagit till mig den italienska kulturen. Skälen till att jag älskar Italien är många, men den italienska frukosten är inte ett av dessa skäl! Jag har försökt, och fortsätter att då och då äta som italienarna på morgonen, men hur gott det än är med kex och kakor, marmelader, sockerkakor, brioscher och croissanter, så lämnar de efter sig en känsla av svullenhet samt en hinna av fett och socker på tänderna. Två timmar efter frukosten är man dessutom hungrig igen. Kort och gott: för att min dag ska börja bra vill jag ha en fiber- och vitaminrik frukost!

Den här muslin är knaprig, naturlig, näringsrik och sötad endast med frukt och lite lite honung. Den är rik på fibrer och järn, vitaminer, protein och antioxidanter. Dagen kan inte börja bättre.

Till en sats:

2,5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl rågflingor
1 dl linfrön
2 dl pumpafrön
ca 1 dl grovhackade valnötter
ca 1 dl grovhackad mandel
1 dl kokosflingor
2 tsk kanel
ca 1 dl torkade äpplen i bitar
ca 1 dl torkad mango/papaya i bitar
ca 1 dl torkade fikon i bitar
(eller annan torkad frukt)
1 dl flytande honung
1 dl vatten
2 msk rapsolja

Lägg alla ingredienser utom den torkade frukten i ugnens långpanna. Blanda honung, vatten och olja i en kopp och ringla över muslin. Blanda och bred ut muslin i långpannan. Rosta i 175 graders ugnsvärme i ca 20-30 min (men håll plåten under uppsikt så att muslin inte bränns). Rör om ett par gånger så att allt rostas jämnt om. Ta ut plåten och låt svalna. Blanda med den torkade frukten i bitar. Häll upp i en burk med tättslutande lock.

lördag 22 maj 2010

Stjärnpizza med fyllda kanter



För att variera den traditionella fredagspizzan gjorde jag denna veckan en "stjärnpizza". Jag kavlade ut en rund botten och klippte upp flikar runt hela, som små vingar. På dessa flikar la jag en bit mozzarella, sen vek jag ihop dem. I mitten la jag sedan den vanliga pizzafyllningen: tomatsås, parmaskinka och mozzarella.

Till tomatsåsen:
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
oregano
en msk olivolja

Låt koka ca 15-20 min.

Till degen:
1/2 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
6-7 dl mjöl
2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja

Degen räcker till två runda pizzor eller en långpannepizza.

Fyllning:
1 sats tomtsås
parmaskinka
2 mozzarellor

Eller efter egen smak och fantasi!

Grädda i 200 gr i ca 20-30 min.

fredag 21 maj 2010

Pesto med kräftstjärtar och citron



En pesto är en pesto är en pesto.... Eller? Trots att jag inte gillar halvfabrikat så kan jag inte förneka att pestoburkarna som man kan köpa i snabbköpet inte är så dumma alls. Faktiskt. Fast läser man på innehållsförteckningen ser man att dessa burkar innehåller både potatisflingor, caschewnötter, solrosolja och diverse aromämnen. Kan inte bli mer fel! En riktig pesto ska innehålla 5 ingredienser:

basilika
parmesan och/eller pecorinoost
olivolja
pinjenötter
vitlök

Man kan inte byta ut parmesanen/pecorinon mot färdigriven ost i påse.
Man kan inte byta ut olivoljan mot solrosolja, rapsolja el dyl.
Man kan inte byta ut pinjenötterna mot caschewnötter.
Vitlöken kan man utesluta (om absolut nödvändigt), men personligen tycker jag att pesto utan vitlök är som kärlek utan kyssar ;)

Ja, och basilikan... vill man ta bort den, då ska man nog fundera på att laga en helt annan rätt...

Då ställer sig den kvicktänkte frågan: Men receptet i detta inlägg innehåller ju 7 ingredienser!? Korrekt. Men ovanstående 5 ingår samtliga. Övriga två har jag lagt till för att sätta en personlig prägel på rätten och för att motbevisa att en pesto är en pesto är en pesto... ;)

Här kommer alltså mitt recept med kräftstjärtar och citron. Testa gärna med dina favoritsmaksättningar, tex tärningar av färsk lax, peperoncino, krabbkött, apelsinskal, några kvistar rosmarin och mynta. Eller gör som genovesarna och blanda i tärningar av kokt potatis, kokta haricots verts eller musslor!

Till ca 6 portioner:

2 krukor basilika
en näve pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
ca 100 gr riven parmesan eller pecorino eller blandat
ca 1 dl olivolja
(ev salt)

1 citron
1-2 burkar kräftstjärtar

Lägg alla ingredienser till peston i matberedaren utom oljan och mixa tills allt blandats. Tillsätt oljan, lite i taget men kör inte för länge så att purén blir för fin. Smaka av och salta eventuellt (osten är salt så oftast behövs inget extra salt).

Skala citronen med potatisskalaren och skär sedan skalet i tunna strimlor.

Koka pastan och blanda den med peston. Blanda i kräftstjärtarna och citronskalet.

måndag 10 maj 2010

Kärlekspaj



Kärlek kan man visa på många sätt. Det finns de som deklarerar sin kärlek genom att skicka mail eller sms. Andra (men de är på utdöende) skriver kärleksbrev. Ett vinnande koncept brukar vara att ge blommor till den som hjärtat bankar för. Men man får vara försiktig med vilka budskap blommorna har. Röda rosor kan ingen ta miste på, men akta er för att ge bort orkidéer, de betyder otrohet. Och förföriskt doftande jasmin betyder "blott en natts lycka". Kanske inte det budskap man vill ge till den man önskar dela sitt liv med. Att plocka vackra hundkäx på en sommaräng kan vara romantiskt, men dessa blommor betyder "jag är din slav", så även här måste man vara medveten om konsekvenserna. Om man däremot vill sända klara och otvetydiga budskap kan man förslgsvis ta köksvägen! Den här delikata pajen med distinkt smak av krabba och räkor, förslagsvis i sällskap av ett glas bärnstensfärgat vitt vin, sänder din älskade det tydliga budskapet "Jag åtrår dig!" (vi vet ju dessutom att skaldjur är ett beprövat afrodisiakum!).

Till pajdegen:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten

Mixa ingredienserna tills degen bildar en klump. Låt degen vila i kylen i ca 30 min. Tryck sedan ut degen i formen.

Till fyllningen:
3 ägg
1 burk ricotta
2-3 msk mjölk
lite cayennepeppar (om man vill förstärka ovannämnda effekt)
salt
en näve riven parmesanost
några kvistar timjan
1 burk krabbkött
räkor

Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör sist i krabbköttet. Häll fyllningen i pajskalet och kavla ut eventuellt överbliven pajdeg till remsor att lägga på pajen.

Grädda i 180-200 grader i ca 30 min. Ta ut ur ugnen och dekorera med skalade räkor.

Lycka till!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...