söndag 29 januari 2012

Kycklingpaj med saffran

Kyckling är så mycket mer än bara kyckling med currysås eller butiksgrillad kyckling. Häromdagen lagade jag kyckling i gryta. Det blev mycket kött och räckte således även till fredagskvällens paj. Buljongen från grytan ligger dessutom i frysen och väntar på att bli soppa. En ynka kyckling på dryga kilot räcker, med lite olika tillbehör, till tre olika rätter.

1 liten pajform, 24 cm i diameter

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
100 g smör
ca 3 msk kallt vatten
en nypa salt

Fyllning:
färdigstekt kyckling i bitar, så att det fyller botten
1 schalottenlök, strimlad
skivade oliver
1 röd paprika i bitar
3 ägg
2 dl grädde
ca 1 dl riven parmesan
lite vitpeppar
en nypa salt
2 kuvert (1 g) saffran

Blanda mjöl och smör till en smulig deg. Blanda i en matsked vatten i taget tills degen bildar en smidig kula (lättast går det att använda köksmaskin). Tryck ut degen i pajformen. Lägg kyckling, paprika, oliver och lök i skalet. Vispa ihop ägg, grädde, parmesan och kryddor och häll i pajskalet. Grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter.

Detta är inlägg #4 i bloggutmaningen #blogg100.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...