måndag 30 januari 2012

Pasta al forno

Har du någon gång varit i Italien och ställt dig frågan hur i hela friden en enkel pasta med tomatsås kan vara så förbaskat god? Du analyserar rätten och kommer fram till att det hela inte innehåller annat än pasta, tomat, lite örter, olja och så parmesan. Ok, att kvaliteten på tomaterna spelar en stor roll kan vi konstatera, men även om du köper söta, knallröda, säsongsmogna körsbärstomater som kostar skjortan så får du ändå inte till den där ljuvliga smaken. Nu ska jag avslöja hemligheten. Oljan. Varsågod, det får du alldeles gratis av mig. Det behöver inte ens vara den allra dyraste olivoljan, det viktiga är att den har en fräsch doft och klargrön färg. Men det viktigaste av allt är att det ska inte snålas med oljan. Du fräser lök och tomater som vanligt i lite olja, tillsätter kryddor och annat som du eventuellt vill ha i din sås. Sen när den är klar, det är då du ska tillsätta mer olja. Du ska ha i så mycket olja att du skäms. När man gör en pastagratäng som den här så tycker man att man är generös om man häller på ungefär en decilliter olja ovanpå alltihop innan man ställer in den i ugnen. Då ska man hälla på en decilliter till. Det är då vi börjar närma oss.

Till 5-6 personer:

1 paket penne, rigatoni eller liknande
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 burk hela eller krossade tomater (Cirio eller Mutti eller andra av bra kvalitet)
2 dl vitt vin
50 g tomatkoncentrat (doppio concentrato) alt. tomatpuré
en kvist rosmarin
ett par kvistar timjan
250 g mozzarella
2 dl riven parmesan
ca 2 dl olivolja

(kyckling-/kalkonkött eller köttfärs)

Fräs hackad lök och vitlök i olja. Häll på en deciliter av vinet och låt det koka in. Tillsätt tomaterna, buljongtärningen, örterna, resten av vinet och tomatkoncentratet och låt koka på svag värme under lock i ca 30 minuter.

Om du använder köttfärs tillsätter du den som i en vanlig köttfärssås. Använder du kyckling/kalkon delar du det tillagade köttet i bitar och rör ner i såsen när den är klar.

Koka pastan hälften av koktiden som står på paketet. Häll av och blanda med såsen, smaka av med salt och peppar och varva sen pastan i en smord form med mozzarellan skuren i bitar samt den rivna parmesanen. Ringla över oljan och ställ in i ugnen i 180 grader i 30-40 minuter eller tills pastan börjar få färg och bli knaprig.

Detta är inlägg #5 i bloggutmaningen #blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...